Har du hørt?

4 trinn til en god tekst

Cover Image for 4 trinn til en god tekst
Skrevet av

Lær gangen i tekstproduksjon – uansett hvilket medie du skal skrive for.

Å gå systematisk til verks når du skal skrive, sparer deg for tid, løfter kvaliteten og bidrar til at flere leser teksten din. Prosessen er stort sett den samme, uavhengig av medie og kanal.

Her er fire trinn du bør følge:

1. Hvem?

Det første steget i enhver tekstproduksjon er å kartlegge hvem du skriver for. Hvem er målgruppen? Hvem vil dere henvende dere til? Det kan være lurt å gjøre en målgruppeanalyse for å finne kjerneleseren (en såkalt persona).

2. Hva?

Hva du skal skrive om kommer etter at du har bestemt deg for hvem du henvender deg til. Hva er interessant og relevant for denne målgruppen? Denne fasen kalles idéutviklingsfasen. Et godt utgangspunkt er å skrive om det folk snakker om, selv om det kanskje høres litt banalt ut.

3. Vinkling

Når du har valgt tema vil du ofte oppleve at emnet er svært omfattende. Du er kommet til et avgjørende punkt: Du må velge vinkling. Her spiller målgruppen inn igjen. Tenk over hva som er interessant og relevant for dem. Formuler gjerne vinklingen som en problemstilling som du knytter flere spørsmål til. Vær så spiss som mulig, velg det ett hovedpoeng og lag heller flere tekster om samme tema.

4. Research

Du har funnet ut hvem som er målgruppen, hva som er interessant og relevant for den, og dermed også hva du skal skrive om. Du har en vinkling. Nå må du finne ut mest mulig om det du skal skrive om, du må gjøre research.

Kilder kan være med på å gi deg interessant og relevant informasjon. Men hvem er aktuelle kilder? Vi skiller gjerne mellom skriftlige kilder, muntlige kilder, observasjon og paraviten. Sistnevnte er en betegnelse på informasjon du selv allerede har om emnet gjennom for eksempel utdannelse eller erfaring. Med sosiale medier har verktøykassen blitt utvidet med kilder som blogger, Facebook, Twitter, YouTube, og så videre.

Skriv!

Endelig er du kommet til skriveprosessen – du skal utforme teksten! Mange synes dette er den morsomste, men også vanskeligste delen av produksjonsprosessen.

En god regel er å starte så tidlig som mulig med å skrive. Lag et førsteutkast uten å være kritisk til teksten. Bare skriv! Det er først da du ser om du har for lite eller for mye stoff, og du vil få øye på hva som faktisk er viktig, interessant og relevant.

Husk at det være lurt å få tilbakemelding fra andre underveis. Be om både innspill til teksten og språkvask – det er lett å se seg blind på egne feil.

Vil du vite mer om hvordan du skriver tekster som blir lest? Kontakt oss i dag tre@chilimedia.no

Del artikkelen på sosiale medier

Flere artikler