7 tips til deg med små budsjetter

Noen virksomheter klarer å oppnå stor suksess selv med små markedsbudsjetter. Andre bruker masse penger uten noen som helst effekt. Det er mulig å gå fra null til gull – her er 7 tips til deg med små budsjetter.
Er ikke budsjettene like store som du skulle ønske? Det gjelder mange, kanskje de aller fleste. Det finnes imidlertid mange veier til suksess, og mange smarte grep for deg med små budsjetter.
1. Svar på det kundene lurer på
Start med det enkleste. Svar på det kundene lurer på og som er relevant for produktene og tjenestene du leverer. Vær 100 prosent transparent. Ved å dele pålitelig og troverdig innhold som oppleves relevant og verdifullt for potensielle kunder, vil du gjøre merkevaren kjent og bygge tillit hos potensielle kunder. Med tillit hos målgruppen er det kortere vei til leads og salg.
En som har erfart dette, og skrevet en bok om temaet er Marcus Sheridan, som er mannen bak They Ask – You Answer. Den er rangert av Forbes som en av topp 11 marketing bøker enhver CMO må lese.
2. Velg hvilken historie du vil ta eierskap til

Ingen kan være alt for alle. Vi er nødt til å gjøre prioriteringer. Hvis du kjører på og forsøker å tilfredsstille alle, vil du som oftest ikke hjelpe noen. Finn derfor ut hvilken historie som er viktigst at du tar eierskap til. Og gjør den bedre enn noen andre! Ikke vær redd for å løfte blikket og ta eierskap til de store spørsmålene i bransjen eller enda større - i samfunnet. For hvis ikke du gjør det, vil sannsynligvis konkurrenten din gjøre det.
3. Gjenbruk
Sats på gjenbruk. Se om du kan oppdatere eksisterende innhold før du lager nytt, og tilpass innholdet til ulike målgrupper og kanaler.
Mange trender gjentar seg fra år til år. Se hva du kan gjenbruke fra fjorårets publiseringsplan. De samme personene skal garantert ha ribbe til julaften i år også.
Se på hva du har, hvordan innholdet rangerer i henhold til ønsket effekt og gjør nødvendige oppdateringer av eksisterende innhold før du lager nytt. Sørg for å beholde URL-er.
Eksempler på gjenbruk:
- En artikkel eller en video kan bli til mange gode innlegg i sosiale medier/nyhetsbrev.
- Et foredrag eller en presentasjon kan bli til et interessant blogginnlegg.
- Lag ulike vinklinger av innhold og nå ut til ulike målgrupper. Tilpass innholdet til kanalen.
- Har du innhold som er relevant for hva som rører seg i nyhetsbildet?Vær snar med å dele det. Og husk at en god historie også kan være interessant for pressen.
4. På målgruppens premisser
Ifølge den store annonsørrapporten til ANFO forteller 7 av 10 annonsører at det er utfordrende å utvikle kundeopplevelser i digitale kanaler.
En viktig årsake: Virksomheter har for stort fokus på hva de vil kommunisere, og for lite fokus på hva målgruppen faktisk vil ha av innhold. Du er nødt til å levere på målgruppens premisser. Da må det jobbes mye mer målrettet med hvem de er, hva de vil ha fra deg som merkevare og hvordan du kan hjelpe dem i deres hverdag.
Snakk med målgruppen om det de er opptatt av, i kanalene de er tilstede, på det tidspunktet de er mottakelig for ditt budskap.
Hvordan gå frem?
Google og YouTube har utarbeidet en modell for å hjelpe bedrifter å planlegge og sortere innhold. HELP HUB HERO.
HELP
Innhold det søkes etter. Innhold med dybde og relevans.
Gjør en søkeanalyse og kartlegg intensjonen bak de ulike søkefrasene. Da finner du søk i alle stadier av kundereisen – fra orientering til kjøpsintensjon. Bruk innsikten. Help-innhold svarer på det folk lurer på, og trenger hjelp til.
HUB
Det engasjerende innholdet. Det som øker bevissthet, engasjement og brukeropplevelse.
Det kan være alt fra en nyttig podcast til en brukergenerert facebookgruppe for folk med samme interesser. Hub-innholdet er det du ikke får nok av som gjør at du kommer tilbake hver dag eller hver uke.
HERO
De store innholdskampanjene som leverer autoritet, bevissthet og engasjement. Eksempel på hero-innhold er større native kampanjer og presseoppslag.

LES OGSÅ: Lage ny nettside? Viktigheten av søkeoptimalisering fra start
5. Samarbeid
Samarbeid med andre virksomheter eller enkeltpersoner som har autoritet og tillit hos en målgruppe vi ønsker å nå ut til, er en effektiv måte å nå ut til spesielt nye målgrupper på.
Samarbeid med personer eller virksomheter kan bidra til at folk blir oppmerksomme på deg, liker deg, bygger en relasjon til deg eller heier på deg.
I dette arbeidet er det viktig å tenke at personen eller virksomheten skal passe i henhold til talentet deres, hvem de når ut til og engasjerer allerede.
Skal du klare å bygge en god relasjon mellom en målgruppe og din merkevare, er det smart å involvere profilen du skal samarbeide med i din merkevare. En brief med noen forventninger til leveranse bygger ikke relasjon og fungerer derfor ikke.
Slik går du frem:
Autoritet/kredibilitet: Finn ut hvem som har størst autoritet eller kredibilitet blant din målgruppe.
Sjekk hvem som ranker godt innen relevante søk, og spør kundene. Finn ut hvem som allerede liker og som allerede snakker godt om deg og dine produkter eller tjenester.
Relevans: Kartlegg hvilket innhold vedkommende skriver eller snakker om. Er det relevant for din merkevare?
Målgruppe: Skaff deg innsikt i personens målgruppe. Selv om innholdet er relevant, er det ikke sikkert at målgruppen er det.
Dekning: Finn ut hvilken jobb vedkommende skal gjøre for deg. Dekning er viktig, men ikke alltid. Micro-influensere – som har lavere antall følgere, har ofte høyere engasjement og treffer mer spesifikke målgrupper. Ha derfor et bevisst forhold til hvorfor dekning er viktig. Er oppgaven merkevarebygging, er det viktigere med riktig profil enn mange følgere.
Troverdig: Er vedkommende en troverdig avsender av ditt innhold? Sett deg inn i historikken til vedkommende for å bli bedre kjent med personen.
Kartlegg om vedkommende allerede samarbeider med en konkurrent. Er det en som shopper samarbeidspartnere, eller er det en som er autentisk og genuin, som velger sine samarbeidspartnere med omhu?
LES OGSÅ: 4 ting merkevarer kan lære av influencere
6. Langsiktig
Det tar tid å bygge en sterk merkevare. Enten målet er å få lyttere til en podcast, seere til en YouTube-serie, følgere til en Instagram-konto, eller lesere av et nettmagasin- Det tar tid. Det tar tid å endre folks vaner. Det krever at bedriften har en langsiktig plan for arbeidet og prioriterer det.
7. Det interne gullet
Det finnes masse god kompetanse internt i din virksomhet. Involver de ansatte.
Kundeservice og salg har god innsikt i hvilke spørsmål og utfordringer kundene har i ulike faser av deres kundereise – fra orientering til kjøp. Ledelsen har god innsikt i markedet og trender. Du har også ansatte som kan alt om produktene dine.
Bruk innsikt og kompetanse du har tilgang til internt og du får et godt grunnlag for å lage en solid innholdsstrategi og gode innholdsplaner. Og bruk de ansatte i innholdet. Det er med på å bygge intern stolthet. Hvis du i tillegg viser ledelsen hvilke virksomhetsmål du kan oppnå med markedsføringen, ja da skal du ikke se bort ifra at du også får økte budsjetter.
Fremtidens markedsføring handler i stor grad om å investere i fornøyde kunder. Det interne gullet hjelper deg langt på vei!
LES OGSÅ: 8 ting de om lykkes med content marketing har til felles
Del artikkelen på sosiale medier
→